1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Havuzdan maymun çiçeği virüsü bulaşır mı?

Havuzdan maymun çiçeği virüsü bulaşır mı?

Maymun çiçeği virüsü, klorlu havuz sularında bulaşmaz, ancak cilt teması risk oluşturur.

Havuzdan maymun çiçeği virüsü bulaşır mı
Havuzdan maymun çiçeği virüsü bulaşır mı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Maymun çiçeği (mpox) virüsünün, enfekte bir kişinin deri lezyonları, vücut sıvıları veya uzun süreli solunum yoluyla bulaşabildiği bilinmektedir. Uzmanlar, bu virüsle enfekte olan kişilerle yakın temastan kaçınılması gerektiğini özellikle vurgulamaktadır. Peki Havuzdan maymun çiçeği virüsü bulaşır mı?Üsküdar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, maymun çiçeği virüsünün bulaşma yolları ve havuz gibi toplu kullanım alanlarında olası riskler hakkında önemli bilgiler sunmaktadır.

Virüsün ana bulaşma yolları dikkate alındığında, havuzlar, denizler ve benzeri su kaynakları yoluyla bulaşma ihtimali oldukça düşük olarak değerlendirilmektedir. Çünkü bu ortamlarda kullanılan klor gibi dezenfektanlar, virüslerin çoğunu etkisiz hale getirmektedir. Bu nedenle, düzenli olarak bakımı yapılan havuzların güvenli olduğu ifade edilmektedir. Ancak, enfekte bir kişinin lezyonları ile doğrudan cilt teması, virüsün bulaşmasına neden olabileceği için bu tür temaslardan kaçınılmalıdır.

Havuzdan maymun çiçeği virüsü bulaşır mı?

Yüzme havuzlarında kullanılan klorun, virüs üzerinde etkili olduğu ve maymun çiçeği virüsünün klorlanmış su gibi dezenfekte edilmiş ortamlarda hayatta kalamadığı belirtilmektedir. Bu da havuzlar gibi düzenli bakımı yapılan su kaynaklarının düşük risk taşıdığını göstermektedir. Yine de, semptom gösteren kişilerin havuza veya diğer su kaynaklarına girmemesi, virüsün yayılma riskini en aza indirmek açısından büyük önem taşımaktadır.

Havuzdan maymun çiçeği virüsü bulaşır mı?

Hamam ve kaplıca gibi diğer su kaynaklarıyla ilgili olarak ise spesifik veriler bulunmamaktadır. Ancak genel anlamda, uygun şekilde bakımı yapılan ve hijyen standartlarına uyulan bu tür yerlerin de düşük risk taşıdığı düşünülmektedir. Bu nedenle, ortak kullanılan alanlarda suyun ve yüzeylerin düzenli olarak temizlenmesi hijyen açısından kritik bir rol oynamaktadır.

Son olarak, kişisel hijyenin korunması, ortak kullanılan eşyalarla temas sonrası ellerin yıkanması gibi önlemler, maymun çiçeği virüsünün yayılma riskini azaltmada etkili olabilir. Virüsün bulaşıcılık süresi boyunca enfekte kişilerin izole edilmesi ve toplumdan uzak durmaları önerilmektedir. Özetle, maymun çiçeği virüsünün su yoluyla bulaşma olasılığı düşük olsa da, hijyen kurallarına dikkat edilmesi ve enfekte bireylerle temastan kaçınılması büyük önem arz etmektedir.

Sağlık ile ilgili bu içeriğimiz ilginizi çekebilir: İnsülin Direnci

Havuzdan maymun çiçeği virüsü bulaşır mı?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bize Katılın